Het volgende zorgt vaak voor grote verwarring binnen machinebouw bedrijven: de verwarring tussen de bouw van apparaten en de bouw van machines. Wanneer je een producent bent die een deel van je productieproces wilt automatiseren, stuit je vaak op heel veel verschillende leveranciers binnen de branche van machinebouw en apparatenbouw. Deze twee termen worden vaak lukraak door elkaar gebruikt, en het wordt eens tijd om de boel op te helderen. Het grootste verschil is dat in apparatenbouw vaak gebruik wordt gemaakt van het samenvoegen van stoffen, terwijl bij machinebouw het gaat om het aanvoeren van losse onderdelen met vaste vorm.
Een nieuwe manier van visie
Normaal gesproken heb je in je fabriek een monteur aanwezig die altijd op locatie kan zijn als er een deel van de apparatuur of de machines kapot gaat en die ervoor kan zorgen dat het productieproces zo kort mogelijk onderbroken kan worden en dat je gewoon vrolijk door kan gaan met het produceren van hetgeen je verkoopt. Maar wat nou als dit ook geautomatiseerd kan worden? Met een vision systeem bijvoorbeeld. Met dit systeem kun je controles op kwaliteit uitvoeren op alle geautomatiseerde of gerobotiseerde ontwerpen en er zo voor zorgen dat je problemen nog sneller worden opgelost dan eerst mogelijk was.
Het onderscheid blijft heel belangrijk
Terugkomend op het verschil tussen machinebouw en apparatenbouw: grofweg gezien houdt apparatenbouw zich bezig met instrumentatie en werkt met stoffen die in alle staten kunnen zijn, dus vast, vloeibaar of gasvormig, en houdt machinebouw zich bezig met mechanisatie en werkt met losse onderdelen maar eigenlijk altijd in vaste vorm. Dit verschil is essentieel als je wilt samenwerken met een bedrijf dat dit beide kan en kan je ervoor zorgen dat alles aan je productieproces tiptop in orde komt te staan op het moment dat je straks problemen tegenkomt die je niet eerder had kunnen voorzien. Je krijgt het er direct mee op orde.