Wat is een reintegratie tweede spoor traject?
Wanneer een werknemer langdurig ziek is heb je als werkgever maar ook als werknemer de plicht om je in te zetten voor re-integratie in het bedrijfsleven zodat je na enkele tijd weer volledig kunt werken. Als werknemer moet je dat onderzoeken van de mogelijkheden zijn voor re-integratie van de werknemer. In de praktijk lukt het helaas vaak niet, dat kan meerder oorzaken hebben als twijfelachtige haalbaarheid of onzekerheid over de volledige terugkeer van de werknemer die langdurig ziek is (geweest). Als het in zo’n situatie zover komt dat re-integratie via de normale weg niet lijkt te lukken, komt re-integratie tweede spoor om de hoek kijken. Bij een re-integratie tweede spoor traject is de werkgever verplicht om de werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe baan buiten de eigen organisatie.
Re-integratie tweede traject
Het is in Nederland wettelijk verplicht om bij een re-integratie tweede traject te zoeken naar een baan buiten de eigen organisatie te zoeken voor de werknemer. In deze wet staat bijvoorbeeld hoe een werkgever het re-integratietraject moet opstarten. Maar ook hoe een dossier voor het UWV opgebouwd moet worden. Met zo’n dossier kan de werkgever aantonen of ze voldoen aan de eisen van het UWV om het dienstverband te ontbinden. De werknemer heeft dan recht op een Arbeidsongeschiktheid na ziekte-uitkering (WIA).
Normaal gesproken volgt een re-integratie tweede spoor traject na een eerste spoor traject. Een werkgever kan kiezen voor het tweede spoor traject wanneer blijkt dat de eerste spoor traject niet succesvol voltooid kan worden of als er teveel onzekerheid is over terugkeer van de medewerker.
Het UWV toetst of de werkgever alle regels heeft gevolgd en voldoende heeft gedaan voor de re-integratie van de zieke werknemer. Het eindresultaat heeft geen invloed op hun oordeel. Het bijhouden van een dossier is daarom belangrijk voor de werkgever.
Bron: adxpert.nl