Schuldsanering bij bedrijven: dankbaar werk
Een baan in de schuldsanering, daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Je krijg te maken met pessimistische ondernemers die nergens meer iets positiefs in zien. Hun levenswerk, waar ze in de loop der jaren veel kapitaal en tijd in hebben gestoken, dreigt in te storten. Ze krijgen tsunami’s aan dwangbevelen over zich heen en de telefoon staat roodgloeiend van de schuldeisers wier geduld al weken geleden is opgeraakt. Er worden misschien al diensten stopgezet of afgesloten omdat het beschuldigde bedrag maar niet voldaan wordt. Het liefst zou de ondernemer er de stekker uit trekken om er maar vanaf te zijn. Maar dan denkt hij aan zijn gezin. De situatie moet veranderen, willen ze niet op straat komen te staan. Dus klopt hij bij jou aan.
Je cliënt, daar draait het om
Je ziet dat de ondernemer ten einde raad is. Je neemt zijn administratie door en vertelt hem dat hij mooi op tijd aan de bel heeft getrokken. Hij bekent dat hij in dubio stond omdat hij zich schaamde voor zijn situatie maar dat zijn vrouw hem op het hart heeft gedrukt dat er niets anders op zat dan schuldhulp aan te nemen. Hij is haar erg dankbaar, want als het aan hem lag, had hij nog steeds aan zijn bureau zitten kniezen, iedereen die binnen kwam de wind van voren gevend. Je doet hem uit de doeken dat het bedrijf nog te redden valt, mits hij zijn klanten weer de service gaat verlenen waar zijn bedrijf altijd om geprezen werd maar die de laatste tijd ernstig te wensen overliet omdat meneer de directeur er met zijn gedachten niet meer bij was en zijn werknemers daar inspiratieloos van werden.
Een positieve draai
Je straalt positiviteit uit en hebt het in je om de vicieuze cirkel, waar de ondernemer in verkeert, te doorbreken. Jouw energieke houding werkt aanstekelijk en jouw klare taal geeft hem vleugels. Terwijl jij die akelige telefoontjes afhandelt en bij de schuldeisers uitstel weet te regelen, gaat hij – als vanouds – weer bevlogen te werk en zit er sinds maanden weer een voorzichtige omzetstijging in de lucht. Dankbaar werk, toch?